Indhold
Rapporten ”2050 - Der bli’r et yndigt land” tegner et detaljeret billede af Danmark i 2050. Det såkaldte scenarie er udarbejdet af Mandag Morgen og bygger på et års samarbejde med Realdania Debat og deres medlemmer, som består af 1.100 nøglepersoner fra bl.a. erhvervsliv, landbrug, den private og almene ejendomssektor og kommuner – herunder landets 98 borgmestre. Mere end 300 af Realdania Debats medlemmer har været direkte involveret i arbejdet, som desuden bygger på interviews med 50 af Danmarks førende eksperter, bl.a. byplanlæggere, arkitekter, erhvervsledere, politikere og økonomer.
”Det er svært at spå om fremtiden, men man kan lære en masse af at give et kvalificeret bud på, hvordan vores samfund udvikler sig. Det er en effektiv og nyttig måde at analysere nutiden på. Det skaber en forståelse for, hvordan vi kan realisere samfundsmæssige målsætninger. Det kan også medvirke til at kvalificere de valg, vi tager hver eneste dag, for at forme udviklingen - og i sidste ende den verden, vi ønsker at leve i”, siger Flemming Borreskov, Realdanias administrerende direktør.
Danmark i 2050 er meget anderledes end i dag – men også meget genkendeligt. Scenariet tager udgangspunkt i at Danmark er et ”grøn vækst”-samfund, der er uafhængigt af kul, olie og gas. De største forandringer er, at de store byer vokser og de små samfund skrumper. Landdistrikterne uddør dog langt fra, de skaber vækst og jobs ved at producere avancerede bioprodukter og sunde højkvalitetsfødevarer.
De danske boliger er toptunede og intelligente, og vores bykerner er tættere, lidt højere - og bilfrie. En større del af Danmark er dækket af skov, og nye dyrearter er kommet til. Transportsystemer er blevet elektriske og kollektiviseret. Vi skræddersyer vores rejser ved at kombinere transportformerne og dele cykler, busser, elbiler, letbaner og tog. Danskerne ejer mindre og lejer og deler mere.
Det er muligt at downloade rapporten i sin helhed i boksen øverst til venstre.