Store visioner giver stor udvikling

Et 3.500 meter højt bjerg i udkanten af København. Befolket af bjerggeder og springende laks. Vanvittigt? Eller præcis den form for ud af boksen-tænkning, vi har brug for, hvis vi for alvor vil drive udviklingen af Danmark i nye retninger?

Konsortiet Mount København

Et konsortie på 40-45 frivillige, der er i gang med at udvikle en køreplan for byggeriet af Mount København. Medlemmerne tæller universitetsstuderende, professorer, økonomer, arkitekter og kunstnere m.fl.

Kaspar Colling Nielsen

Dansk forfatter med filosofistudier på SDU og cand.merc.fil. fra Copenhagen Business School, Handelshøjskolen. Debuterede i 2010 med den fabulerende roman Mount København.

Mik Thobo-Carlsen

Iværksætter og Kaspar Colling Nielsens partner i Konsortiet Mount København.

Læs rapporten

Hvis du er interesseret i at få tilsendt et trykt eksemplar af scenarierapporten "2050 - Der bli'r et yndigt land", kan du sende en email med navn og adresse til: realdaniadebat@realdania.dk.

Du kan også downloade rapporten som PDF.

Hvad sagde medlemmerne?

Mere end 350 medlemmer og eksperter deltog i topmødet "Få et grønt forspring" den 28. marts 2012.

Få et overblik over deltagernes oplevelser, og hvilke pointer de tog med sig hjem.

Verden er i virkeligheden venlig

Skal Danmark omdannes til en spiselig skov? Skal København have sit eget bjerg? Der var plads til at tænke store tanker og bryde vanetænkningen, da Realdania Debat satte medlemmer, politikere og eksperter stævne i jagten på en bæredygtig vision for Danmark.
“Vi bruger som regel de første fem minutter på at overbevise folk om, at vi ikke er psykisk syge.”

Sådan beskriver forfatteren Kaspar Colling Nielsen størstedelen af de samtaler, han og vennen Mik Thobo-Carlsen indleder med folk om deres fælles bjergprojekt. De vil bygge et 3.5 kilometer højt bjerg lidt uden for København, på Avedøre Holme. Det kommer til at tage 200 år at bygge og koste 600 mia. kroner. Ikke just opskriften på et projekt, investorer og politikere står i kø for at realisere – og slet ikke i slipstrømmen på en global finanskrise.

Ikke desto mindre stråler selvtilliden ud af Kaspar Colling Nielsen og Mik Thobo-Carlsen, da de entrer scenen til Realdania Debats Topmøde i Tap2 i København den 28. marts for at præsentere deres vilde idé: Mount København.

“Idéen til Mount København opstod en tidlig morgen for 15 år siden, da jeg var på vej hjem fra en bytur,” betror forfatteren de omkring 350 mødedeltagere.

På vej hen over Knippelsbro får Kaspar Colling Nielsen øje på en skyformation ude ved Avedøre Holme, der til forveksling ligner omridset af et gigantisk bjergmassiv. Pludselig ser han vejnettet for sig, sne på toppen og skilifte.

“Jeg kunne ikke slippe tanken,” fortæller han og fortsætter: “Så jeg spurgte en masse professorer: Er det muligt at bygge sådan et bjerg?”

Tour de France til Danmark
Tankeeksperimentet førte i første omgang til den prisbelønnede novellesamling Mount København (Gyldendal 2010). En fremtidsfortælling om et bjerg med et samlet overfladeareal på 590 kvadratkilometer, svarende til 118.000 fodboldbaner eller hele Bornholm. Laks og ørreder springer i bjergets højtliggende delta, og en særlig fremavlet dansk bjergged leverer mælk til produktionen af højkvalitets gedeost – en gastronomisk specialitet, som især de mange turister, der valfarter til bjerget, har fornøjelse af.

Der er tilmed blevet afholdt Tour de France på Mount København, hvis værdi som rekreativt område og vækstdriver langt overstiger opførelses- og vedligeholdelsesomkostningerne. Bjerget er med andre ord blevet en succes.

Men det mest interessante er Mount Københavns påvirkning af danskernes mentalitet. Bjergets omfang og umulige karakter har inspireret helt almindelige mennesker til at kaste sig ud i uhørt ambitiøse projekter. En af bogens karakterer sætter sig for at lære at flyve og ender med at afskaffe kastesystemet i Indien!

Men hvordan havner en science fiction fortælling om et 3,5 kilometer højt bjerg på et debatmøde om grøn vækst? Og som et forholdsvis konkret projekt et internationalt sammensat konsortium lige nu sidder og arbejder på at gøre til virkelighed?

Vanvittigt visionært
Mik Thobo-Carlsen er iværksætter, entreprenør og forretningsmand, og da vennen, Kaspar Colling Nielsen, første gang foreslog, at de skulle prøve at få realiseret Mount København, slog han til.

“Jeg er blevet præsenteret for mange obskure forretningsideer og spørger altid mig selv - er det her vanvittigt eller visionært? Mount København er begge dele,” konstaterer Mik Thobo-Carlsen.

Næste skridt for bjergduoen er – i samarbejde med geofysikere, erhvervsfolk, arkitekter og kunstnere – at udarbejde en køreplan for projektet og dernæst søge penge til at udvikle et prospekt.

“Og så kan vi håbe på, at der en eller anden dag sidder nogle politikere, som tør gøre noget, der ikke er færdigt om fire år og kigger på den danske vækst og siger: Måske har vi ikke råd til IKKE at bygge Mount København.”

Abu Dhabis udenrigsminister har i følge Thobo-Carlsen vist interesse for Mount København. DONG Energy og Danmarks Tekniske Universitet medudvikler på bjerget, der potentielt kan bidrage med vedvarende sol- og vindenergi.

I det hele taget har bjergduoen mødt mere begejstring end modstand. Det kan selvfølgelig tilskrives, at ingen for alvor tror på, at bjerget bliver realiseret. Begejstring er gratis. Men man troede heller ikke meget på Domkirken i Firenze eller mennesker på månen.

Det er Colling Nielsen og Thobo-Carlsen selv, der dristigt drager parallellen, måske overmodigt. Hvem ved? Om 200 år eller mindre kan man måske sidde på toppen af et bjerg på Avedøre Holme og kigge ud over landets hovedstad.

“Det kan godt være, man ender med at bygge et meget mindre bjerg. Men i forhold til innovation, er det altså vigtigt, at man holder barren højt,” fastslår Mik Thobo-Carlsen.

“Vi kan gøre det her bedre”
Mount København handler først og fremmest om at skubbe til vores vanetænkning og forestillinger om, hvad der er muligt. Alene det at nogen forslår at bygge et bjerg og arbejder på at realisere det, kan inspirere og skabe forandring.

“Hvis vi ikke har nogen visioner, så har vi ikke noget at se frem til. Det kan godt være, de forekommer urealistiske, men det betyder ikke, at vi ikke skal stile efter noget, der er højtragende,” pointerer Lone Feifer, strategisk projektchef i Velux.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard kalder Mount København for en del af en større bevægelse, hvor enkeltpersoner, kommuner, virksomheder og nationer prøver at finde bæredygtige svar på, hvordan vi bevarer det gode liv. På hvad der skal til, hvis det skal lykkes at genopfinde vores måde at leve, producere og forbruge på? Martin Lidegaard er ikke i tvivl:

“Der ligger en enorm energi i at tænke: Vi kan gøre det her bedre. Og det er den energi, der skal skubbe vores tilværelse og vores samfund i retning af de grønne visioner.”

Forestillingen om at noget kan blive bedre og større er i følge Martin Lidegaard med til at drive udviklingen. Det samme er begejstring, en noget vidtløftig, men ikke desto mindre altafgørende ingrediens, når man, som Lidegaard udtrykker det, lever i et demokrati, hvor man skal have folk med på den.

At dømme ud fra den opstemte stemning i salen, ville Mount København med stor sandsynlighed blive vedtaget, hvis Tap2 var en folketingssal og deltagerne folkevalgte politikere.

Vanvittigt eller visionært? Der synes at herske enighed om, at ambitiøse visioner og fremtidsscenarier kan være med til at forme den verden, vi ønsker at leve i. At visionerne i sig selv inspirerer og motiverer mennesker og trækker en positiv udvikling i gang.

Kaspar Colling Nielsen og Mik Thobo-Carlsen talte på topmødet "Få et grønt forspring", som fandt sted den 28. marts 2012 i Tap2 på Carlsberg.
Skriv en kommentar
Kommentarer (1)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
 • En rusketur!
  Lars Mortensen    Kl. 15:36   02.05.2012
  Årets indlæg på Real Danias topmøde var uden tvivl de to mænds vision om at bygge et kunstigt bjerg på 3 km.
  I løbet af en halv time følte jeg mig ført rundt i krogene af min egen skepsis. Jeg troede først, at det var en spøg. Men langsomt gik det op for mig, at de mente det alvorligt. Dernæst gik det op for mig, at JEG mente det alvorligt. Mage til visionære mennesker skal man lede længe efter, og jeg fandt mig selv i rollen som ambassadør, da jeg senere skulle forklare min kone om dette vidunderlige projekt. Hun troede måske også jeg var skør, men det lykkedes mig at google foredraget på engelsk, så hun kunne se, at der var mening med galskaben.
  Jeg var især positivt overrasket over den overvældende modtagelse projektet fik fra tilhørerne. Og det faktum, at Real Dania involverer sig med SÅ visionære mennesker, giver grund til høje forventninger til fremtiden.
  Jeg er nok ikke den eneste der kan være lidt skeptisk overfor vanetænkning, især når man taler om mastodonter som Real Dania. Men på dette punkt overraskede de alt og alle, og viste, at man sagtens kan være visionær og trendsætter, selvom man er de største på sit område. Mange tak for det. Og tak for Mount København. Årets oplevelse!
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 3754  


Send artikel
Luk

Store visioner giver stor udvikling

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 1212  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.