Almen Boligforum

Lyt, spørg og tal langsomt

Hvordan kan man inddrage de etniske minoriteter i kampen for at gøre almene boliger grønnere? Det handler om at skabe tryghed og skrotte fordommene, så der bliver banet vej for alternative løsninger, mener Jamilla Jaffer, direktør i konsulentfirmaet Con3bute.

Jamilla Jaffer

Direktør i Con3bute - et konsulenthus, der arbejder primært på integrationsområdet.

Jamilla Jaffer er uddannet jurist fra Københavns Universitet. Siden har hun beskæftiget sig med integration og socialt arbejde med udsatte unge - blandt andet i regi af ministerier, fagforeninger og virksomheder.

Interview med Jamilla Jaffer

Du kan læse et interview med Jamilla Jaffer fra debatdagen i Spinderihallerne den 18. august 2011.

Download

Jamilla Jaffers præsentation fra debatmødet 'Grøn front' kan downloades her.
I sin søgen efter recepten på god integration er Jamilla Jaffer, der er direktør i konsulentfirmaet Con3bute, stødt på flere konflikter, der kunne ryddes af vejen med et spørgsmål.

Ét eksempel stammer fra en folkeskole, hvor en mor ikke ville have, at hendes datter tog med på lejrtur. Lærerne tænkte straks, at det var fordi, moren var muslim, og det udviklede sig til lidt af en konflikt. På opfordring fra skolelederen spurgte lærerne alligevel ind til morens modstand, og det viste sig, at hun var rigtig bange for at være alene, da hende og datteren havde været sammen hver dag, siden de flygtede fra krigen. Og på den måde opstod en alternativ mulighed i at moren tog med på lejrtur.

”I stedet for at lade os styre af vores fordomme – som vi jo alle har i stor stil – så gælder det om at blive bevidste om dem, og i stedet spørge lidt ind for at kunne finde nogle alternative løsninger,” siger Jamilla Jaffer, hvis far selv kom til Danmark fra Pakistan i 1970.

Bare et ansigt i bussen
Hun fremhæver en undersøgelse, som Catinét lavede i 2005. Den viser, at der stort set ikke er nogen interaktion mellem danskere og etniske minoriteter, ud over når vi sidder ved siden af hinanden i bussen, eller står bag hinanden i køen i Netto.

”Så det er i hvert fald én af de første barrierer i forhold til at få skabt et fællesskab ude i boligområderne,” siger Jamilla Jaffer og fortsætter:

”Det er så utroligt vigtigt, at vi er i stand til at sætte os i hinandens sted. Vi er nødt til at mødes et sted, ikke nødvendigvis på midten, men vi er i hvert fald nødt til bare at have ansigtet mod hinanden.”

Det handler basalt set om at skabe tryghed, hvis man vil have de etniske minoriteter til at involvere sig, og tryghed vokser ifølge Jamilla Jaffer ud af anerkendelse.

”Anerkendelse handler ikke om ros, det handler om at møde hinanden. Og det møde skal tage udgangspunkt i den mindste person i relationen. Så når ejendomsfunktionæren eller boligmedarbejderne er ude og snakke med de etniske minoriteter, så er det de etniske minoriteter, der sætter præmissen,” siger Jamilla Jaffer.

Find en ny løsning
Hun erkender, det kan være en udfordring, hvis man ikke har værktøjerne til at gå i dialog, ellers hvis beboerne ikke taler dansk, som er et tilbagevendende problem. Men løsningerne viser sig alligevel at findes.

Jamilla Jaffer lavede på et tidspunkt nogle kurser for boligselskabet KAB's medarbejdere om kulturforståelse og interkulturel kommunikation. Her klagede en af ejendomsfunktionærerne over, at det var voldsomt besværligt at arbejde med etniske minoriteter, fordi man ikke kunne forstå, hvad hinanden sagde.

”Så spurgte jeg hende sådan lidt flabet: Er det din opgave at lære dem dansk? Nej. Nå, men hvad kan du så gøre ved, at de taler dårlig dansk? Jamen, de skulle bare lære at tale dansk. Jamen hvad kan du gøre ved det? Det er ikke dig, der skal undervise dem. Hvad kan du så gøre ved det?,” gengiver Jamilla Jaffer ordvekslingen.

Da ejendomsfunktionæren halvanden måned senere mødte op til et nyt kursus, kunne hun stolt fremvise en række billeder af alskens møtrikker og dippedutter, som man kan finde i en lejlighed. På den måde kunne hun hive billedbogen frem, når beboerne kom ned på ejendomskontoret og havde svært ved at udtrykke sig.

”Beboerne blev glade, fordi hun lige pludselig kunne hjælpe dem. Og ejendomsfunktionæren fik en følelse af at kunne gøre sit arbejde på en god måde. Så det var i hvert fald et praktisk eksempel på, hvordan man kan være med til at skabe tryghed,” siger Jamilla Jaffer.

Generelt kan der ligge et potentiale i at omgås sprogproblemerne i stedet for blot at trække på skuldrene. Jamilla Jaffer interviewede i forbindelse med KAB's kurser en mandlig beboer med irakisk baggrund, som gerne ville være med i foreningsarbejdet. Men han var for genert til at deltage, fordi det hele foregik på så hurtigt dansk, at han ikke kunne forstå halvdelen af det. Hvis tempoet til gengæld blev sat en anelse ned, ville han kunne forstå mange ting og være mere åben for at deltage.

Money talks
En ting, der ifølge Jamilla Jaffer har givet mange ejendomsadministratorer rynker i panden, er de etniske minoriteters forhold til indeklima og udluftning: De lukker lejlighederne mere til og lufter ikke så meget ud.

”Nu var jeg i Jordan sidste år, og når man kørte rundt i byen, var alle skodderne lukket for vinduerne. Én ting er selvfølgelig, at man gerne vil holde varmen ude, men det er også et spørgsmål om, at man er meget private. Så hvordan kan vi formidle, at det er vigtigt at lufte ud? Fordi ellers så forfalder ejendommen, og så bliver det faktisk dyrt for jer, fordi I misligholder den,” foreslår Jamilla Jaffer.

Generelt er økonomi nemlig et rigtig godt argument, når man vil have en ændring igennem, siger Jamilla Jaffer. Et argument, der jo også kan bruges, når man skal forklare, at der er en grøn dagsorden, som gør, at ejendommen skal nedsætte sit CO2-forbrug.

”Hvis man kan forklare, at der ved at huske at slukke for fjernsynet og computeren og gøre nogle af de her basale ting, så er der penge at spare – jamen, så kan man komme igennem,” siger Jamilla Jaffer.

Man skal dog nok ikke forvente, at den grønne dagsorden generelt kommer til at stryge lige ind i bevidstheden. På spørgsmålet om hvorvidt etniske minoriteter interesserer sig for grønne projekter, svarer Jamilla Jaffer nemlig:

”Uden at have statistisk belæg for det, vil jeg sige overhovedet ikke. For at nå til at bekymre sig om, at det hele skal være grønt, og vi skal tænke på miljøet, så er man nødt til at have sine basale ting på plads. Det er mad på bordet, tag over hovedet, at ens børn klarer sig godt, og at hverdagen fungerer. Når det fungerer, kan vi begynde at tænke: Ok, nu vil jeg være foreningsaktiv, nu vil jeg deltage i samfundet på den ene eller på den anden måde. Og mange af de beboere, der er ude i boligområderne, kæmper altså på det nederste niveau for at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk og fysisk.”

Jamilla Jaffer talte ved Almen Boligforums debatmøde i Spinderihallerne i Vejle 18. august 2011.
Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 3107  


Send artikel
Luk

Lyt, spørg og tal langsomt

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 6336  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.