Erhvervsforum

Certificering sikrer værdien

Lejere og købere vil forlange rabat, hvis ejendommen ikke er miljøcertificeret. Det skal ejerne allerede nu forberede sig på, mener Tom Saunders, seniorkonsulent i PE International. På billedet er det udvidelsen af Tate Modern i London, hvor målet er at reducere energiforbruget med 40 procent i forhold til "moderhuset".  

Tom Saunders

Seniorkonsulent hos PE International, som er et internationalt rådgivningsfirma med særligt fokus på bæredygtighed som et strategisk element i forretningsudvikling.

Tom Saunders er uddannet ingeniør og har mere end ti års erfaring med udvikling af bæredygtigheds- strategier til ejendomssektoren. Han har desuden medvirket til udviklingen af det britiske certificeringssystem BREEAM og den internationale database ‘BREEAM In Use’, som hjælper en lang række internationale ejendomsselskaber med at sammenligne bæredygtighed på tværs af porteføljer og landegrænser.

7 More London

Som det første kontorbyggeri i England har PwC's nye hovedkontor i London opnået den højest mulige Breeam-certificering "Outstanding". Adressen er 7 More London, og arkitekt er Norman Foster.

Download

Her kan du downloade Tom Saunders præsentation fra den 9. november 2011.

Mere end et mærke

Realdania Debat har interviewet Nikolaj Hertel, som er formand for Green Building Council Denmark.
Miljøcertificering af ejendomme er stadig et nyt fænomen i Danmark, men i landene omkring os, har man allerede konkrete erfaringer, og de er positive, fortæller Tom Saunders, som er kommet til København fra PE Internationals kontor i London:

”For ejerne handler det primært om reducerede driftsomkostninger, men omfattende analyser fra USA, viser også lejestigninger på op til seks procent og salgspriser, der ligger 11-13 procent højere end ikke-certificerede ejendomme”.

I takt med at certificering bliver mere almindeligt, og resultaterne bliver kendte, forventer Tom Saunders også, at det bliver nemmere at fastholde attraktive lejere og tiltrække nye.

For lejerne er det forbedret produktivitet, der topper listen over fordele. En engelsk undersøgelse fulgte en virksomhed, som flyttede fra et gennemsnitligt til et miljøoptimeret kontormiljø, og resultaterne var slående: En reduktion i sygefraværet på 39 procent og syv procent højere faktureringsgrad på trods af, at man samtidig arbejdede færre timer i det nye kontor.

Certificering ligner en win-win situation for både ejer og lejer, og Tom Saunders forudser da også, at certificering inden længe bliver en nødvendig standard, hvis man vil undgå en ”brown discount”, når ejendommen handles eller udlejes:

”Vores holdning er den, at en ejendom vil falde i værdi, hvis den ikke er certificeret. Det, mener vi, er mere sandsynligt end at forvente en grøn merpris (læs: green premium)”.

Find vej i certificeringsjunglen
Antallet af mulige certificeringsordninger er eksploderet i de sidste ti år, og det kan være svært at skabe sig et overblik. I Danmark har Green Building Council Denmark besluttet, at det tyske DGNB-system skal være standard, og det er da også det mest avancerede system, mener Tom Saunders:

”Amerikanske LEED og engelske Breeam er mest kendt, men DGNB lægger afgørende vægt på at kunne foretage målinger på den færdige bygning og på den måde konstatere om den nu også lever op til det lovede i forhold til for eksempel indeklima, energiforbrug og den samlede driftsøkonomi”.

DGNB har desuden et afsnit om såkaldt ”økonomisk kvalitet”, som adskiller sig fra LEED og Breeam. Hensigten er at synliggøre, hvordan en beskeden merinvestering i projekterings- og byggefasen medfører markant lavere driftsomkostninger.

Endelig opdeler DGNB ikke den miljømæssige belastning i byggefase og driftsfase. Det har ikke den store betydning i forhold til de eksisterende ejendomme, men i takt med at bygningsreglementet bliver skærpet, og energieffektiviteten stiger, vil miljøbelastningen i byggefasen få markant større betydning i forhold til driften:

”I det øjeblik vi når målet om CO2-neutrale bygninger, vil byggefasen udgøre 50 procent af den samlede miljøbelastning over en periode på 50 år. Faktisk har PwC’s nybyggede hovedkontor i London allerede nået målet, og derfor bliver både bygherrer og rådgivere nødt til at interessere sig mere for at optimere byggefasen”, fortæller Tom Saunders.

Et bæredygtighedstjek
Og så er der det med prisen. En fuld DGNB-certificering koster cirka en halv million kroner. Det er væsentligt mere end LEED og Breeam, men skyldes i høj grad at DGNB rent faktisk følger op og måler på den færdige bygning.

I byggefasen har man på engelske byggerier regnet sig frem til en merpris på mellem seks og ti procent. Det kan dog stort set reduceres til nul, hvis arkitekt, rådgiver og entreprenør kender bæredygtighedsmålene på forhånd, så designprocessen kan optimeres. I Danmark har man i byggebranchen allerede i flere år talt om ”integreret design”, og det er vejen frem, mener Tom Saunders, som dog anbefaler, at bygherren tager skridtet videre og gør specifikke miljømål eller en bestemt certificeringsstandard til et bindende mål i entreprisekontrakten:

”Det er helt afgørende at få lavet et bæredygtighedstjek på ejendommen som noget af det første. På den måde kan man både reducere omkostningerne markant og få lavet en kontrakt, som forpligter entreprenøren til at levere varen”.

Tom Saunders talte på debatmødet "Certificer dig rig?", som fandt sted den 9. november 2011 i København.
Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 7732  


Send artikel
Luk

Certificering sikrer værdien

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 1962  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.