Landbrugsforum

Kornlade med kvaliteter

Midt i den fredede Fuglesødal ved Veksø ligger Keld Stenlien Hansens imponerende kornlade. Umulig at overse som forbipasserende billist på den nærliggende Frederikssundsvej og umulig at overse, når man taler om fremsynede landbrugsbyggerier.

Keld Stenlien Hansen

Keld Stenlien Hansen fra Hulehøjgård er ejer af kornladen, der var et af vinderprojekterne i Real-danias idékonkurrence ”Fremtidens Landbrugs-byggeri”.

En fremtidssikret lade

• Hulehøjgårds kornlade er ét af vinderprojekterne i Real-danias idékonkurrence ”Fremtidens Landbrugs-byggeri”.

• Gårdejendommen Hulehøjgård ligger i et fredet landskab omkring Fuglesødalen, så der skulle vises store hensyn, da ønsket om en ny avlsbygning til korn og frø blev aktuelt.

• Udfordringen var at lave et byggeri af en størrelse, der både kunne opretholde en økonomisk rentabel landbrugsdrift, og samtidig greb mindst muligt ind i de værdifulde omgivelser.

• Arkitekterne har udformet laderne, så deres volumen er 30 procent mindre end en tilsvarende standardhal.

• Når man står mellem de to lader, kan man på en klar dag se hele vejen til Herlev Hospital.

• Da DR i 2009 bad rektor på Kunstakademiets Arkitektskole, Sven Felding, give 10 bud på god dansk arkitektur fra de sidste 10 år pegede han på Laden i Veksø sammen med bl.a. Skuespilhuset og Fuglsang Kunstmuseum.

Fingerplanen

Fingerplanen fra 1947 er den første danske byudviklingsplan.

Planens princip var at koncentrere fremtidig byvækst langs en række hovedfærdselskorridorer, der strakte sig som fingre ud over Sjælland fra ’håndfladen’ alias Københavns centrum. Samtidig skulle kilerne mellem fingrene holdes fri for byggeri.

Disse områder skulle være grønne arealer med plads til landbrug, udflugtsveje, stier og fritidsformål.

Keld Stenlien Hansen er den stolte ejer af kornladen, som han påbegyndte planerne til i 2006. Udfordringerne var mange, for samtidig med at laden gerne skulle danne rammen om en økonomisk rentabel landbrugsdrift, skulle den opføres i Fuglesødalen, der er omfattet af en landskabsfredning.

Mellem to fingre
Dalen, der er en tunneldal skabt i istiden, ligger desuden i en grøn tværgående kile i den berømte Fingerplans Frederikssundsfinger mellem de to byudviklingsområder Veksø og Stenløse.

Fredningsmyndighederne var med andre ord ikke særligt glade for de første tiltag og tegninger, som Keld Stenlien Hansen kom med.  Men projektet lykkedes – blandt via samarbejdet med Realdania, der kom i srtand, da projektet blev udvalgt som én af vinderne i idékonkurrencen 'Fremtidens Landbrugsbyggeri', som Realdania satte i gang i 2006 med ønsket om at få igangsat nye innovative landbrugsbyggerier. Om samarbejdet siger Keld Stenlien Hansen:

Samarbejdet med Realdania resulterede i, at vi nu har fået de her meget specielle og lækre bygninger, som er rigtig gode eksempler på, at det kan lade sig gøre at gøre tingene anderledes.”

Bygningerne er da også blevet rost fra mange sider både for deres kvalitet og nytænkning, men også fordi de ligger så godt placeret i landskabet – diskrete og indpassede i naturen og alligevel fuldt synlige fra Frederikssundsvejen, hvor omkring 20.000 bilister hver dag kører forbi.Fuglesødalen er en tunneldal skabt i istiden

I 2007 blev der afholdt totalentrepriselicitation på baggrund af projektforslaget til kornladen, og efter licitationen blev laden opført af et konsortium bestående af Karlsson arkitekter, Jane Havshøj arkitekter og Andersen Interbau a/s. Den 27. april 2009 blev første spadestik til kornladen taget og den 21. oktober i 2009 kunne Keld Stenlien Hansen så indvie den 2.800 kvadratmeter store kornlade.

Fremtidssikret på alle måder
I dag fremstår projektet som et fremragende eksempel på, at moderne og rationel landbrugsdrift kan forenes med miljø-, natur- og landskabsinteresser. Den elegante arkitektur betyder, at bygningens volumen er cirka 30 procent mindre end traditionelle landbrugshaller - til gengæld er indretningen så gennemtænkt, at al pladsen udnyttes optimalt.

Hallen, som i virkeligheden er to adskilte haller med en gårdsplads imellem, fungerer som driftsbygning til kornopbevaring, tørringsanlæg, frøopbevaring, værkstedsfaciliteter, maskinhal og medarbejderfaciliteter.

Og der er tænkt mange aspekter ind i laden – også bæredygtigheds og genbrugsaspektet, fortæller Keld Stenlien Hansen:

Der er jo ikke noget, der lever evigt – heller ikke laden her. Bygningen er stort set lavet af stål hele vejen igennem, og stål er jo det materiale, som er nemmest at genbruge. Det skal blot smeltes om, så kan det bruges igen.

Laden er med andre ord et godt eksempel på både fremtidssikret arkitektur og byggemateriale.

Keld Stenlien Hansen talte ved Landbrugsforums debatmøde i Veksø den 3. november 2011.

Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 1564  


Send artikel
Luk

Kornlade med kvaliteter

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 8021  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.