Landbrugsforum

Verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge

Det danske landbrugs- og fødevareerhverv har størrelse, erfaring og kompetence til at levere løsninger på flere af tidens globale udfordringer, fortæller Per Meilstrup fra Mandag Morgen. At få gang i den grønne vækst ligger faktisk lige for.

Om Per Meilstrup

Journalist og klimadirektør på Mandag Morgen og tidligere kommunikationschef i Miljøstyrelsen.

Under klimatopmødet i 2009 fungerede Per Meilstrup som fast kommentator for blandt andet Mandag Morgen, TV2 News og P1.

Han har fulgt miljø- og klimaområdet tæt siden 2002, og i 2009 udgav han sammen med Erik Rasmussen bogen ”De Grønne Helte” om grøn innovation. I 2010 udgav han ”Kampen om klimaet” om COP15-topmødet.

Vidste du...

... at Danmark har verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge?

... at udviklingen i befolkningstilvæksten betyder, at vi i de næste 50 år skal producere mere mad, end vi tilsammen har produceret i hele menneskehedens historie?

... at der på verdensplan hver eneste dag er 180.000 mennesker, der flytter fra land til by? Det svarer til 2 Tokyoer om året!

... at vi er på vej ind i en helt ny geologisk tidsalder, kaldet ’den antropogene periode’? Altså menneskets tidsalder, fordi vi nu er så mange mennesker på Jorden med et så højt forbrug, at det nu er mennesket, der definerer, hvordan planeten udvikler sig.

... at mennesket kun har eksisteret i 1 % af 1 % af klodens historie, men at hele 90 % af klodens plantevækst sker i økosystemer, som mennesket har haft afgørende indflydelse på?

Vil du vide mere?

I særtilægget ”Fremtidens fødevareerhverv – Danmarks næste væksteventyr?” giver Mandag Morgen et overblik om fremtidsmuligheder for det danske landbrug- og fødevareerhverv.

Grøn vækst på dagsordenen

Læs interviewet med Flemming Borreskov, administrerende direktør i Realdania.
Vi befinder os i øjeblikket i en fantastisk udfordrende, men også fantastisk spændende periode i verdenshistorien”, konstaterer Per Meilstrup, klimadirektør i Mandag Morgen. Og henviser dermed til de fire mest presserende globale tendenser netop nu, som alle peger på, at vi bliver nødt til at finde nye intelligente og ikke mindst bæredygtige måder at håndtere verdens udfordringer på.

Den globale cocktail, der gør det absolut nødvendigt at tænke verdens vækst bæredygtigt er sammensat af fire ingredienser: En boomende befolkningsudvikling, der den 31. oktober i år pressede jordens indbyggertal op over 7 milliarder. Økonomisk vækst, som efterhånden er blevet forudsætningen for det gode liv. En rivende urbanisering, hvor folk rykker fra landet til byen, og dermed sætter pres på alt fra boligkapacitet til vandforsyning. Og sidst men ikke mindst en lang række miljøudfordringer, som der skal tages hånd om.

Et imperativ!
Og det er ikke et valg, vi har. At lukke øjnene for jordens og befolkningernes udfordringer og fortsætte i samme spor som hidtil, vil på alle måder være uansvarligt:

Hvis vi vælger at gøre tingene som vi altid har gjort, så viser al tilgængelig viden, at vi i løbet af de kommende årtier, ender med at undergrave vores muligheder for at opnå øget velstand i verden. Så det her er noget, vi bliver nødt til at gøre. Det er det, som eksperterne kalder et imperativ."

Og de globale tendenser hænger uløseligt sammen:

Det er en holistisk sammenhæng, og vi bliver nødt til at løse problemerne på én gang - så vidt vi kan. Blandt andet ved at forene de miljømæssige og økonomiske mål. For det er ikke muligt at skabe en stabil finansiel og økonomisk verden i de kommende årtier, hvis ikke vi har styr på vores ressourcer.”

Verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge
Hvad mange ikke ved er, at Danmark råder over verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge. I samarbejde med Landbrug og Fødevarer gennemførte Mandag Morgen i 2010 en stor analyse af det danske landbrugs- og fødevareerhverv. Her blev det blandt andet dokumenteret, at Danmark har en enorm kompetence og viden om landbrug og fødevarer, som gør, at vi står godt rustet til at kunne bidrage til løsninger på globale udfordringer:

Danmark råder over verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge – og størrelse betyder noget. Vi har også de aktører, der skal til for at generere den viden, der er behov for i de kommende år. Vi har en evne til forandring inden for erhvervet, som har vist sig rigtig, rigtig god og spændstig over de seneste årtier og et meget, meget effektivt drevet erhverv. Og så har vi et erhverv, der er langt fremme, når vi snakker energirigtige og bæredygtige løsninger.”

Et dansk gen for samarbejde
En anden vigtig dimension er, at Danmark har en lang og unik tradition for at samarbejde:

Vores evne til at samarbejde, vores lange tradition for at samle aktører omkring et bord og have en kort afstand fra ministeren til direktøren, til landbrugsorganisationen, til brugerorganisationen, til fagbevægelsen osv. - det er noget af det, som omverdenen misunder os allermest.”

Og det er helt unikt for Danmark og umuligt at kopiere:

Det smukke ved det samarbejdsgen, vi har her i landet, er, at det ikke er noget, man kan kopiere. Det er faktisk en konkurrencefordel af den simple grund, at man ikke bare kan sende en industrispion til Danmark, lave en kopi af vores samarbejdsform og så bruge den derhjemme. Det kan man måske gøre med Vestas’ gearkasse, men det er altså meget svært at kopiere en grundlæggende tradition."

Vend værdikæden om
Kompetencerne i dansk landbrug er indtil videre blevet brugt på at optimere driften og udvikle produktionen på en mere og mere effektiv måde. Det, der er behov for i de kommende år, er at tænke nyt og skabe en højere grad af innovation, der tager udgangspunkt i de behov, der er ude i verden, og i de styrker, som dansk landbrug har.

Ifølge klimadirektøren skal vi vende værdikæden om, så vi i højere grad tænker fra bord til jord - i stedet for jord til bord som hidtil. Altså, i højere grad producere efter, hvad er der behov for på bordene rundt omkring i verden.

Landbrug & Fødevarer har med sine ’Fire udviklingsveje’ forsøgt at definere, hvordan dansk landbrug så rent faktisk kan gøre det. Og det er netop en organisation som Landbrug & Fødevarer, som udviklingen skal komme fra. For selv om globale udfordringer egentlig burde kalde på globalt organiserede løsninger, behøver vi blot tænke tilbage på det pauvre resultat til COP15 i København for at forstå, at vi selv bliver nødt til at handle og lede efter løsningerne andre steder:

Løsningerne bliver nødt til at komme nedefra – fra de forskellige sektorer, organisationer, partnerskaber, byer, erhvervsliv - og ikke mindst fra jer!"

Per Meilstrup talte ved Landbrugsforums debatmøde på Hulehøjgård ved Veksø den 3. november 2011.
Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 1926  


Send artikel
Luk

Verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 8384  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.