Landbrugsforum

Yderområdernes potentialer

En stor undersøgelse af yderområdernes potentialer viser, at det især er kysterne, naturen, fællesskabet og bygningsarven, der scorer højt hos danskerne, når de skal fremhæve kvaliteterne på landet.

Stedet tæller

Med den 5-årige kampagne Stedet Tæller viser Realdania nye veje til, hvordan man kan forbedre livskvaliteten i yderområderne med udgangspunkt i de særlige kvaliteter og potentialer, som findes netop her.

Realdania har med kampagnen afsat i alt 115 mio. kr. til at støtte konkrete, fysiske projekter, ligesom der også er afsat midler til formidling af viden og inspiration til kommuner, turismeerhverv og aktører i yderområder.

Læs mere og download eller bestil publikationen "Agenda Y - Yderområdernes poteniale" på Stedets tællers hjemmeside.

Download

Administrende direktør i Dansk Bygningsarv Thomas Martinsens præsentation kan downloades her

Se billeder fra mødet

Landbrugsforum havde en fotograf med i Mogens Dahl Koncertsal - se billederne på linket nedenfor.

De sidste 50 års vandring fra land til by har givet udfordringer for de danske yderområder – både socialt og økonomisk.

Publikationen ”Agenda Y” er en del af Realdanias kampagne Stedet Tæller, der frem til 2016 sætter fokus på at udvikle yderområdernes stedbundne potentialer.

Gennem artikler af personer med viden, erfaring og mening om yderområder samt en række cases og en omfattende spørgeskemaundersøgelse stiller Agenda Y skarpt på de uudnyttede stedbundne potentialer i de danske yderområder og på danskernes syn på dem.

Den grønne banan
Yderområderne er i de senere år blevet omtalt noget ukærligt som ’ den rådne banan’ eller ud-kantsdanmark. Thomas Martinsen, adm. direktør i Dansk Bygningsarv, der på vegne af Realdania har gennemført undersøgelsen, understreger i den forbindelse:

Yderområderne er ikke udkant, som mange dømmer dem. Yderområderne rummer et enormt potentiale, der tager udgangspunkt i de kvaliteter, der er på landet, og som ikke forsøger at gøre land til by eller flytte byfunktioner ud på landet. Vi skal bevæge os væk fra en debat om udkantsdanmark over til en debat om potentialerne på landet."

De unikke kvaliteter
Agenda Y peger på fire helt entydige potentialer, som man kan udfolde og aktivere i yderområderne. Det er kysterne, naturen, bygningsarven og det lokale engagement.

Vi skal tænke i, at naturen er en ressource, som skal oversættes, som skal aktiveres og som skal bruges af vores borgere. Vi skal genbruge vores bygningskulturer og vores bymiljøer og skabe noget, der er baseret på et stærkt lokalt fællesskab og et stærkt lokalt engagement”, forklarer Thomas Martinsen.

Naturen kalder
Specielt nærheden til natur og hav scorer højt. Fire ud af fem danskere fremhæver yderområdernes naturskønne områder som en væsentlig kvalitet, og nærheden til naturen er vigtigere end afstanden til arbejde for dem, der flytter til et yderområde.

Undersøgelsen viser også, at danskerne forbinder yderområderne med fællesskab og lokalt engagement. Sammen med det faktum at iværksætternes overlevelsesrate er højere end i resten af landet, peger undersøgelsen på, at der er et potentiale i at bruge det stærke lokale engagement i en positiv fortælling om yderområderne, der kan støtte op om lokale selvgroede initiativer og dermed skabe udvikling.

Drømmen om landet
Undersøgelse viser, at to tredjedele af danskerne inden for det sidste år har holdt ferie et yderområde. Over 40 % af danskerne har inden for det sidste år købt lokale produkter i et yderområde - fødevarer, brugskunst eller andet.
I undersøgelsen har 24 % af de adspurgte overvejet at flytte til eller købe sommerhus i et yderområde.
 
I undersøgelsen svarer en fjerdedel, at de drømmer om eller har drømt om at flytte på landet enten i et feriehus eller i et rigtigt hus. Det er et paradoks, for det stemmer overhovedet ikke overens med virkelighedens vandring fra land til by. Thomas Martinsen forklarer paradokset således:

Danskerne vil gerne føle sig som en del af landet. Måske fordi vi er vokset op derude, måske fordi vi har en romantisk drøm om landet - vi føler i hvert fald en meget stærk tilknytning til landet. Vi får dog aldrig flyttet en fjerdedel af befolkningen på landet. Forhåbentlig aldrig. Men det sender et klart signal til os og til jer om, at der er et potentiale for at knytte de danske borgere tættere til vores landdistrikter”.

Thomas Martinsen talte på debatmødet "Fra udkant til forkant", som fandt sted den 25. oktober 2012 i Mogens Dahl Koncertsal.

Fotos: Anne Prytz Schaldemose
Skriv en kommentar
Kommentarer (1)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
  • Lokalområder med stort udviklingspotentiale
    Mona Hvid, Landliv    Kl. 20:08   13.05.2013
    Jeg er så heldig, at jeg bevæger mig i både den offentlige, den private sektor og i civilsamfundet, og jeg er ikke i tvivl om, at det er i lokalområderne, der er mest energo og potentiale til at der kan ske udvikling.

    Efter at have hængt med hovedet i nogle år, bl.a. efter den negative omtale, som også er beskrevet i denne gode artikel, er der kommet en erkendelse de fleste steder, at hvis der skal ske noget, så må vi selv gøre noget ved det.

    Det giver en energi og en kraft, som er ny og anderledes - og der er behov for at blive inspireret af hinanden -for at udnytte potentialetSkriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 2853  


Send artikel
Luk

Yderområdernes potentialer

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 6082  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.