Landbrugsforum

God arkitektur gavner produktionen

I september 2012 blev den nye kvægstald indviet på Vejlskovgård ved Odder. Stalden er resultatet af et af vinderprojekterne i Realdanias idékonkurrence 'Fremtidens Landbrugsbyggeri' og allerede en succes – også for mælkeproduktionen, der er steget med 10 procent.
 

Wellness i stalden

Til gavn for både wellness og hygiejne kan køerne på Vejlskovgård blive kløet på ryggen af en klørobot.
 
 

Walk-in-mejeri

Vejlskovgård kan også byde på et walk-in-mejeri, hvor de lokale kan købe nymalket mælk.
 

Fremtidens landbrugsbyggeri

Kvægstalden på Vejlskovgård indgår i Realdanias kampagne 'Fremtidens Landbrugsbyggeri'.

Kampagnens vision er at sætte fokus på at højne kvaliteten i fremtidens landbrugsbygninger, så de både kan være effektive, fleksible og miljørigtige produktionsapparater, der tager hensyn til dyrevelfærd og bæredygtighed, samtidig med at de bruger det åbne land professionelt og rekreativt.
 
Den 8.800 m2 store kvægstald ved Vejlskovgård i Odder har været undervejs i syv år. Det har været en lang proces med lange godkendelsesprocedurer, økonomiske udfordringer og en finanskrise midt i det hele.

Men nu står den færdig, og den er allerede en succes. Også for køerne, der siden indflytningen i deres nye hjem hver især har øget mælkeproduktionen med én liter.


Vejlskovgårds kvægstald blev indviet ved et stort åbent stald-arrangement den 12. september 2012.

Dyrevelfærd i smukke rammer
Vejlskovgårds kvægstald er et landbrugsbyggeri støttet af Realdania, der giver optimale rammer for dyrene og driften – og som ikke mindst tilpasser sig det omkringliggende landskab og tilfører det en flot arkitektonisk profil.

Stalden er topmoderne indrettet og gennemmekaniseret med robotter til malkning, foderindskub og spalteskrabning. Stalden har plads til 450 køer men er forberedt til en udvidelse, der kan rumme 600 køer.

Udsigtsbro
Med sine 8.800 m2 under samme tag er stalden en af de største sammenhængende kvægstalde i Danmark. Den er fordelt på to staldlænger, en foderlade samt en personale- og serviceafdeling.

Derudover er stalden bygget i en vinkel, og i hjørnet, hvor de to længer mødes, ligger et torv med teknik- og personalerum med udsigtsbro. Fra torvet og udsigtsbroen har medarbejderne hele tiden et godt overblik over alle køerne.

Se film fra indvielsen af Vejlskovgårds kvægstald


Hør bygherre Hans Jakob Fenger fortælle om stalden og se blandt andet, hvordan selve indvielsen blev markeret ved, at den malkeko, der sidst havde kælvet, brød den røde snor.Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 7100  


Send artikel
Luk

God arkitektur gavner produktionen

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 5627  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.