Duksen fra Down Under

Melbourne stiller sig ikke tilfreds med at være verdens bedste by at bo i lige nu. For også at komme sejrrigt ud af fremtiden, har de hurtigtvoksende australiere erklæret forstaden for en død sild.

Rob Adams

Melbournes stadsarkitekt siden 1982 og kendt som en handlingens mand, hvad angår bæredygtighed i bydesign.

World's Most Liveable City

The Economist ranglister verdens storbyer efter parametrene: stabilitet, sundhed, kultur, miljø, uddannelse og infrastruktur.

Melbourne kom øverst på listen i 2011 og i 2002.

Hvad sagde medlemmerne?

Mere end 350 medlemmer og eksperter deltog i topmødet "Få et grønt forspring" den 28. marts 2012.

Få et overblik over deltagernes oplevelser, og hvilke pointer de tog med sig hjem.

Læs rapporten

Hvis du er interesseret i at få tilsendt et trykt eksemplar af scenarierapporten "2050 - Der bli'r et yndigt land", kan du sende en email med navn og adresse til: realdaniadebat@realdania.dk.

Du kan også downloade rapporten som PDF.

Eksperternes spådom er utvetydig: Jordens storbyer vil fortsætte vokseværket og ophobe en større og større andel af Jordens befolkning.

Det kunne opfattes som en trussel for en metropol som Melbourne, der har brugt årtier på at omforme og effektivisere sig selv med så stor succes, at byen er regerende mester i at være World's Most Liveable City.

For hvordan kan Australiens næststørste by fortsætte som verdens bedste at bo i, når en fortsat kraftig befolkningstilvækst sætter den bæredygtige ressourceudnyttelse, det blomstrende bymiljø og den glidende infrastruktur under pres?

Svaret fra duksene Down Under er doing more with less – at fremtidens Melbourne sagtens kan tåle at vokse videre, så længe bygrænsen ikke rykkes udad, men opad, samtidig med at den eksisterende plads udnyttes bedre.

Her ses storbyernes vokseværk nemlig kun som en trussel, hvis det også resulterer i en spredning af byen og egentlig forstadsudvikling. For forstæder er dyre, fråser med energien og tvinger folk ind i deres CO2-kostbare biler.

Derfor er Melbournes strategi at fortætte byen og udnytte de eksisterende huller. Ikke ved at bygge nye futuristiske kæmpekomplekser i sine grønne åndehuller, men ved at udvikle og bygge oven på den eksisterende bygningsmasse i en velkendt og tryg skala.

Langs Melbournes hovedtrafikårer, hvor både vand, el og kollektiv transport allerede er optimeret, skal 1-2 etagers beboelse konsekvent udbygges til 3-4-5 etager. Potentielt kan det huse en fordobling af indbyggertallet og kun indkræve en tiendedel af byens areal.

Business as usual
For indbyggerne i Melbourne er de kompakte planer ingen revolution, men blot en videreførelse af de principper, som siden 1980'erne har revitaliseret deres døende havneby og gjort den til et internationalt pejlemærke.

Dengang startede Melbourne med at rive sine centrale motortrafikveje ned og bygge de menneskeforladte områder sammen med byen igen. Enorme rangerterræner blev nedlagt og udnyttet til at skabe en stor sammenhængende park langs floden, og i stedet for at rive huse ned skabte yderligere boliger i centrum ved at tilbygge.

Samtidig indledte Melbourne en bylivsoffensiv, der har mangedoblet antallet af små pladser og fodgængerpassager, lukket centrale gader for biltrafik, udvidet fortovene og givet dem fri til brug. I 1983 var der to udendørsserveringer at vælge imellem i bymidten – i dag er der over 600 for en befolkning, der undervejs har fået halveret skatten i takt med, at de er blevet næsten dobbelt så mange.

Artiklen bygger på et oplæg af Melbournes stadsarkitekt Rob Adams under Realdania Debats Topmøde i Tap2, København den 28. marts 2012.
Skriv en kommentar
Kommentarer (0)

Velkommen i debatten! Vi opfordrer alle deltagere til at holde en god tone og gå efter emnet – ikke personer. Realdania Debat forbeholder sig ret til at slette indlæg, der er upassende eller useriøse.
Skriv en kommentar(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 6327  


Send artikel
Luk

Duksen fra Down Under

(Af sikkerhedshensyn beder vi dig skrive de fire tal i feltet til højre) 9556  

Send besked
Forkert brugernavn
eller adgangskode
Brugernavn:
Adgangskode:
Glemt dit brugernavn og/eller adgangskode?
Indtast din e-mail og få tilsendt dit
brugernavn samt link til at nulstille adgangskode.